Save the date(s)

23 mei – examenbespreking vwo (regulier en pilot)
28 mei – examenbespreking vmbo (gl/tl)
29 mei – examenbespreking havo (regulier en pilot)

De tijden en locatie worden later bekend gemaakt. U kunt ervan uitgaan dat de besprekingen weer in Utrecht zijn.
U kunt zich aanmelden voor een of meerdere besprekingen bij riemerbouwmeester@nvlm.nl.

NVLM-visie voor Curriculum.nu

Curriculum.nu heeft de NVLM gevraagd om een visie op ons vakgebied te schrijven. De leden van de NVLM konden begin december reageren op een eerste concept, hun opmerkingen zijn inmiddels verwerkt. U vindt onze definitieve visie op maatschappijleer, maatschappijkunde, maatschappijwetenschappen en burgerschap hier.

De visie van de NVLM zal door Curriculum.nu gebruikt worden als input voor de ontwikkelteams die vanaf februari aan de slag gaan om bouwstenen te ontwikkelen voor het curriculum van de toekomst.

ALV op 8 februari

Op donderdag 8 februari bent u weer van harte welkom bij de jaarlijkse ledenvergadering van de NVLM. Bij de eerstvolgende nieuwsbrief ontvangen alle leden de agenda en de stukken voor deze algemene ledenvergadering.

Tijdstip:               16:00 uur (tot uiterlijk 17:30 uur)
Locatie:                ProDemos, derde verdieping (parlementszaal)
Adres:                  Hofweg 1H, Den Haag

Inschrijven voor Docentenavond kan nog

Meld u nu nog aan voor de Docentenavond op 8 februari, er is nog een beperkt aantal plekken. Inschrijven kan via deze link: Inschrijven voor alleen de Docentenavond. Inschrijven voor de Docentendag op 9 februari is helaas niet meer mogelijk.

 

De aanmelding voor de Docentenavond is pas definitief na afronding van de betaling (iDeal of Creditcard). U ontvangt hiervan direct een bevestigingse-mail met factuur. Meer informatie: www.prodemos.nl/docentendag.

 

Maatschappijleer faalt niet

In het Algemeen Dagblad van 8 november wordt een totaal verkeerde indruk gewekt met de kop ‘Maatschappijleer op school faalt’. De krant bespreekt een internationaal onderzoek onder leerlingen uit de tweede klas van het voortgezet onderwijs. Leerlingen krijgen in Nederland pas in klas 3,4 of 5 maatschappijleer. De onderzoeksresultaten zeggen dus niets over het effect van maatschappijleer. Uit het onderzoek blijkt dat de kennis over burgerschap en de democratische rechtsstaat van de tweedeklassers in Nederland lager is dan de kennis van scholieren in landen die op Nederland lijken. Dat is al eerder geconstateerd. Daarom pleit de NVLM al jaren voor een doorlopende leerlijn democratisch burgerschap met meer aandacht voor democratie en rechtsstaat in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In contacten met de media (De Volkskrant & BNR Radio) zet het NVLM-bestuur het onjuiste beeld dat door het AD is geschetst recht.

Handreikingen PTA schoolexamen

SLO biedt vakdocenten ondersteuning bij de inrichting van het schoolexamen in de vorm van handreikingen. De handreikingen voor maatschappijleer (vmbo), maatschappijkunde en maatschappijwetenschappen zijn vernieuwd. Deze vernieuwde handreikingen zijn te vinden op handreikingschoolexamen.slo.nl. In deze handreikingen kunt u lezen waar u rekening mee moet houden bij de inrichting van het schoolexamen. Daarnaast doen de handreikingen suggesties voor vorm en inhoud van schoolexamentoetsen en het PTA.

www.burgerschapmbo.nl

Het Netwerk Burgerschap wil burgerschapsdocenten met elkaar in contact te brengen. Op de website www.burgerschapmbo.nl vindt u interessant materiaal dat u kunt gebruiken bij uw burgerschapslessen. Op 13 oktober organiseert het Netwerk een bijeenkomst in Ede met het thema ‘Van visie naar praktijk’. Aanmelden kan vanaf september.