Docentendag

Jaarlijks organiseren de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM) en ProDemos de Docentendag Maatschappijleer. Deze vakconferentie is al meer dan 30 jaar een begrip in de maatschappijleerwereld. De Docentendag is een uitgelezen ontmoetingsplek voor u en uw collega’s die zich professioneel met het vak bezighouden.

Docentendag 2018

Zet alvast een kruis in uw agenda op donderdagavond 8 februari en vrijdag 9 februari. ProDemos en NVLM organiseren dan weer de jaarlijkse Docentendag. Vanaf 4 december kunt u zich inschrijven voor deze vakconferentie. De Docentendag is ook los van het avondprogramma te boeken. Meer informatie over het programma vindt u op www.prodemos.nl/docentendag.

Docentendag 2017

Docentendag
Op vrijdag 17 februari 2017 organiseerden ProDemos en de NVLM weer de jaarlijkse Docentendag Maatschappijleer. Het ochtendprogramma van de Docentendag vond dit jaar plaats in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Een prachtige locatie op een steenworp afstand van het Binnenhof.

De openingslezing werd verzorgd door voormalig staatssecretaris en spindoctor Jack de Vries. Daarna waren er verschillende programmaonderdelen: lezingen, excursies en workshops.

Wilt u de PowerPoint van uw lezing of workshop nog een keer bekijken?
De meeste presentaties komen op de website van ProDemos. Met dank aan de sprekers die ze ter beschikking stellen.

Avondprogramma
Een dag eerder, op donderdagavond 16 februari 2017, waren we te gast bij de Hoge Raad der Nederlanden, de hoogste rechter in Nederland op het gebied van civiel, straf- en belastingrecht. Mr. Maarten Feteris (president van de Hoge Raad) verwelkomde de docenten in de grote zaal. Hij sprak in zijn openingswoord over de maatschappelijke betekenis en de drie kerntaken van de Hoge Raad: rechtseenheid, rechtsontwikkeling en rechtsbescherming.

Onder leiding van mr. Willem van Schendel (vicepresident en voorzitter van de strafkamer) en mr. Martijn Polak (raadsheer in de civiele kamer) doken de aanwezige docenten in een arrest. Na afloop ontving iedere deelnemer een docentenhandleiding met casussen over de Hoge Raad voor in de les. U kunt dit lesmateriaal ook dowloaden van www.prodemos.nl/hogeraad.


Docentendag 2016

Docentendag op vrijdag 29 januari
Het ochtendprogramma van de Docentendag vond dit jaar plaats in Pathé Buitenhof, op een steenworp afstand van het Binnenhof. De openingslezing werd verzorgd door Jonathan Holslag. Daarna waren er verschillende programmaonderdelen: lezingen, Haagse excursies en praktische workshops. U vindt hier een verslag van de dag en het avondprogramma.

Voorprogramma op donderdag 28 januari
Een dag eerder -op donderdagavond 28 januari- werden we verwelkomd door de Kamervoorzitter, mevrouw Arib, in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Diederik Smit vertelde ons over de bijzondere geschiedenis van het Binnenhof. Politiek verslaggevers Michiel Breedveld en Joost Vullings schetsten vervolgens een beeld van de dagelijkse praktijk op het Binnenhof.