Docentendag

Jaarlijks organiseren de Nederlandse Vereniging van Leraren Maatschappijleer (NVLM) en ProDemos de Docentendag Maatschappijleer. Deze vakconferentie is al meer dan 30 jaar een begrip in de maatschappijleerwereld. De Docentendag is een uitgelezen ontmoetingsplek voor u en uw collega’s die zich professioneel met het vak bezighouden.

Docentendag 2018

Inschrijven is niet meer mogelijk. Op de website van ProDemos vindt u de meest actuele informatie.

Avondprogramma:
Vredespaleis, Den Haag
Donderdag 8 februari 2018
19.00 – 22.00 uur
Inlooptijd: 19:00-19:45 uur.

Op de donderdagavond voorafgaand aan de Docentendag zijn we voor het avondprogramma te gast bij het Vredespaleis. De hoofdspreker van de avond is Petra Stienen: publiciste, zelfstandig adviseur en Arabiste. Ze heeft jarenlang gewerkt als diplomate in de Arabische wereld. We sluiten de avond af met een borrel.

Bekijk het avondprogramma.

Dagprogramma:
Koninklijke Schouwburg en ProDemos, Den Haag
Vrijdag 9 februari 2018
09.00 – 17.30 uur

De Docentendag wordt geopend met een lezing van Joris Luyendijk: ‘Het kleine bubbelcollege’. In deze lezing stelt Joris Luyendijk zijn eigen comfortabele wereldbeeld ter discussie. Wat waren voor hem ‘sleutelmomenten’ waarop de wereld anders bleek dan hij daarvoor dacht? Luyendijk kijkt vanuit meerdere invalshoeken naar grote gebeurtenissen in Nederland en de wereld. Prikt hij ook uw bubbel door?

Na de openingslezing kunt u in drie rondes kiezen uit een gevarieerd aanbod aan lezingen en workshops. Ook kunt u kiezen voor een excursie, bijvoorbeeld naar de Raad van State, de Eerste Kamer, Nieuwspoort, Museum de Gevangenpoort en het Kabinet van de Koning. Of schrijf u in voor de VIP-rondleiding door de Tweede Kamer.

Bekijk alle lezingen, workshops en excursies.

 

Docentendag 2017

Docentendag
Op vrijdag 17 februari 2017 organiseerden ProDemos en de NVLM weer de jaarlijkse Docentendag Maatschappijleer. Het ochtendprogramma van de Docentendag vond dit jaar plaats in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Een prachtige locatie op een steenworp afstand van het Binnenhof.

De openingslezing werd verzorgd door voormalig staatssecretaris en spindoctor Jack de Vries. Daarna waren er verschillende programmaonderdelen: lezingen, excursies en workshops.

Wilt u de PowerPoint van uw lezing of workshop nog een keer bekijken?
De meeste presentaties komen op de website van ProDemos. Met dank aan de sprekers die ze ter beschikking stellen.

Avondprogramma
Een dag eerder, op donderdagavond 16 februari 2017, waren we te gast bij de Hoge Raad der Nederlanden, de hoogste rechter in Nederland op het gebied van civiel, straf- en belastingrecht. Mr. Maarten Feteris (president van de Hoge Raad) verwelkomde de docenten in de grote zaal. Hij sprak in zijn openingswoord over de maatschappelijke betekenis en de drie kerntaken van de Hoge Raad: rechtseenheid, rechtsontwikkeling en rechtsbescherming.

Onder leiding van mr. Willem van Schendel (vicepresident en voorzitter van de strafkamer) en mr. Martijn Polak (raadsheer in de civiele kamer) doken de aanwezige docenten in een arrest. Na afloop ontving iedere deelnemer een docentenhandleiding met casussen over de Hoge Raad voor in de les. U kunt dit lesmateriaal ook dowloaden van www.prodemos.nl/hogeraad.


Docentendag 2016

Docentendag op vrijdag 29 januari
Het ochtendprogramma van de Docentendag vond dit jaar plaats in Pathé Buitenhof, op een steenworp afstand van het Binnenhof. De openingslezing werd verzorgd door Jonathan Holslag. Daarna waren er verschillende programmaonderdelen: lezingen, Haagse excursies en praktische workshops. U vindt hier een verslag van de dag en het avondprogramma.

Voorprogramma op donderdag 28 januari
Een dag eerder -op donderdagavond 28 januari- werden we verwelkomd door de Kamervoorzitter, mevrouw Arib, in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Diederik Smit vertelde ons over de bijzondere geschiedenis van het Binnenhof. Politiek verslaggevers Michiel Breedveld en Joost Vullings schetsten vervolgens een beeld van de dagelijkse praktijk op het Binnenhof.